onsdag 17 februari 2016

Om du har en nöt, hur knäcker du den

Tips 4

Vi har alla haft medarbetare som inte riktigt strävat åt samma håll som de övriga. Det blir alltför ofta att vi tjatar och lägger massa energi och tid på att hitta sätt för att få den anställde på samma väg. Vi har någon form av instinkt som intalar oss att är inte alla med så har vi inte lyckats. 

Tyvärr upptäcker vi försent att all energi vi lagt på detta har inneburit att vi fått fler som inte strävar åt rätt håll. Där vi har fokus, där kommer medarbetarna att samlas.

Anledningen till varför vi har medarbetare som inte strävar åt samma håll kan vara många. De kanske inte förstår syftet med varför de skall gå åt ett visst håll. De kanske själva har ett helt annat mål än de övriga, t.ex. pension om 3 månader eller föräldraledighet. Du kan inte få med alla jämnt, men genom kommunikation, lära känna varje individ, deras driv och mål kan du coacha dem till den plats som är bäst för dem. Ibland kan Din viktigaste uppgift vara att få en anställd att ta steget från ditt team.  

I en förändring bör man fokusera på dem som tidigt är med på förändringen och jobba framåt, så kommer resten med efter hand. Kommunicera och tydliggör syftet med förändringen. Får medarbetarna vara med och påverka en förändring så känner de sig mer delaktiga och villiga till att förändra.

Motivationstrappan kan vara ett bra verktyg vid förändring. Många står kvar på samma steg länge i en förändringsprocess innan de vågar gå vidare. Försök identifiera vilket steg medarbetarna befinner sig på för att kunna coacha dem vidare till nästa.

                               Aktivitetsstadiet (det var ju bra, det här vill jag fortsätta göra)
                       Handlingsstadiet (jag provar)
               Förberedelsestadiet (jag kanske kan testa och se om det är bra)
        Begrundandestadiet (kan det ligga något i det där med att vi behöver förändring)
Förnekelsestadiet (vi har det bra vi behöver ingen förändring)


Fokus på dem som är med på tåget, resten kommer sen.



måndag 8 februari 2016

Lasta av morgonhumöret innan tröskeln

Tips 3

Alla dagar är inte bra dagar, busschauffören körde kanske förbi din hållplats, bilen kanske inte startade, barnen ville inte klä på sig, du kanske fick duscha kallt för att tonårsdottern tagit allt varmvatten....Glöm inte att du är en ledare och du sätter stämningen för denna dag.

När du anländer till jobbet, säg hej till alla medarbetare och försök känna av stämningen. Finns det någon i gruppen som haft en likadan morgon som dig eller är inne i en låg period. Lyft gärna upp hur viktigt det är att som medarbetare få ha en dålig dag, men också hur viktigt det är att man är öppen med sina kollegor och säger det. Ingen annan skall belastas för att någons dag känns tung varken kunder eller kollegor. 

Vi lämnar irritationen och upprördheten vid tröskeln och tar emot den trevliga stämningen vi har på arbetsplatsen. Det krävs inte stor insatts för ett bra arbetsklimat. Det räcker med ett vänligt tack när man fått hjälp av en kollega eller att ställa frågan om någon mer vill ha kaffe när man ändå skall hämta åt sig själv. Service handlar inte bara om vår relation till våra kunder, utan även internt mellan våra kollegor. 

När det jobbiga inte stannar vid tröskeln, någon kanske har svårt att hålla det jobbiga och svåra för sig själv. Då kan det räcka med att du som ledare tar ett kort möte med den anställde så denne får prata av sig. Ibland kan man även behöva säga till en medarbetare att den nog mår bättre av att stanna hemma en dag. Om du inte känner av stämningen och inte tar ett kort samtal med någon som är nere, kan detta istället leda till ohälsa och sjukskrivningar. Kommunikation är ofta avgörande och det är det starkaste verktyget vi har som ledare så använd det.

Sammanfattning

- Känna av stämningen dagligen
- Kommunicera, ta dig tid med korta "prata av sig samtal" när behov finns.

Lycka till!